top of page
Vyhledat

Hvězdy světové rally si vyzkoušely Pačejovské tratě


To, co se ještě v létě zdálo jako sci-fi, se druhý říjnový týden stalo skutečností. Pořadatelé z Automotoklubu Pačejov byli osloveni továrním teamem Toyota Gazoo racing WRT ohledně možnosti uspořádání rozsáhlého testu před Central European Rally. Přesto, že byl test naplánován jen tři týdny po INVELT Rally Pačejov, podařilo se pořadatelům vyjednat všechna potřebná povolení. Celý test se skládal z pěti testovacích dní na čtyřech úsecích. Každý testovací úsek měl jiný charakter, aby odpovídal požadavkům techniků Toyota Gazoo Racing WRT. Pačejovští pořadatelé vsadili na osvědčené úseky na čečelovické rychlostní zkoušce, část testu probíhala i na třebohostické zkoušce, a některé úseky byly pro soutěžní vozidlo použity vůbec poprvé.

V prvních třech dnech hostila test obec Mečichov. Místní náves se proměnila v servisní park. Právě tam bylo možné poprvé v ČR spatřit vozidlo Toyota Yaris WRC. I přes částečné utajení se do Mečichova přišlo podívat hodně skalních fanoušků a téměř celá česká rallyová špička. Přece jen v současnosti nejlepší tovární team na světě se čtyřmi špičkovými posádkami rallyového mistrovství světa se nevidí každý den. V České republice to bylo vůbec poprvé. První testovací den patřil Elfynu Evansovi a Scottovi Martinovi. Elfyna Evanse doprovázel jeho otec, slavný anglický soutěžák Gwyndaf Evans. Druhý testovací den ladila Yaris WRC velká legenda světových rally Sebastian Ogier. Kromě jeho tradičního spolujezdce Vincenta Landaise se po jeho boku objevila i německá lyžařka a olympijská vítězka Maria HöflRieschová a vítěz loňského ročníku serie DTM Maxmilian Götz. Testovací dny v Mečichově uzavřel Kahle Rovanpera s Jonne Halttunenem. Čtvrtý a pátý den se celý testovací team přesunul do jiné lokality. Poslední dva dny byly vyhrazeny pro sympatického Japonce Takamota Katsutu s Aaronem Johnstonem.

Přesto, že členové testovacího teamu měli plné ruce práce, nebránili se divácké návštěvě a někteří i ochotně odpovídali na zvídavé dotazy. Soutěžní posádky dokonce rozdali fanouškům i mnoho autogramů. Také na testovacích úsecích se počítalo s diváckou návštěvou. Rychlostní zkoušky byly zabezpečeny stejně, jako při klasické rally. Pro diváky bylo připraveno i několik bezpečných diváckých míst. O to více pořadatele mrzí, že se našli takoví, kteří neposlouchali pokyny pořadatelů, nebo dokonce jezdily po zasetých polích. Uspořádání tak rozsáhlého testu světového továrního teamu by měl být pro všechny motoristický svátek, a všichni by si měli vážit toho, že mohou být při tom.

Každá testovací zkouška byla zabezpečena zdravotnickou asistencí posádkami společnosti DavepoMedevac, technickou pomoc zajišťovaly posádky Autoklub Sport Rescue. Díky ochotě a vstřícnosti členů Toyota Gazoo racing WRT proběhlo před každým testovacím dnem školení a nácvik vyproštění z vozu WRC pro tyto záchranné složky jako příprava na Central European Rally.

Pačejovští pořadatelé si touto akcí nastavili laťku, která půjde jen stěží překonat. Mnohaletý sen členů AMK Pačejov se stal skutečností. Na pačejovských tratích se proháněly nejlepší posádky světa v nejúspěšnějším WRC na světě. Nutno podotknout, že toto všechno by se nemohlo uskutečnit, kdyby Česká republika poprvé v historii nehostila podnik MS v rally. Velké poděkování patří všem, kdo se zasadili o to, že tady budeme mít Central European Rally. Bez ní by žádné teamy ze seriálu mistrovství světa v okolí Pačejova, ale i na dalších místech v ČR netestovaly. Teď už se můžeme těšit, jak posádky poznatky z testování zúročí na tratích Central European Rally příští víkend na pomezí Čech, Rakouska a Německa.




326 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page